Хайде да си нарисуваме картина… с камъчета!

32 идеи за ефектна декорация с камък в градината

 

Обичате ли да рисувате? Е, някои ще кажат, че желанието не е достатъчно, а си трябва и поне мъничко талант, но… знаете ли, ние няма да рисуваме с четки и боички – поне този път!

Като истинска картина...

Защото ще рисуваме в градината! Съмнявате се, че е възможно? О, напротив, даже е и много по-лесно, както ще се убедите, когато видите поне част от нашите „картини“!

Ситни камъчета и каменни плочи

Вярно е, че ако погледнем с малко повече размах на темата, като цялостен завършен продукт  всяка градина е жива картина, оформена с помощта на лехички, пътечки, кътчета, храсти, дървета, цветенца…

Бордюри

Но ние ще си изберем само едно ъгълче от това благодатно платно, каквото представлява всяко градинско или дворно пространство, и ще го украсим с различни по размер и цвят камъчета!

Всъщност, ясно е, че не сме открили отново топлата вода и такъв тип декорация се прави отдавна по света, но като че ли у нас интересът към нея се засили най-вече в последните години.

Композиция с различни по размер камъчета

И то не само, защото украсата с цветни камъчета е една от най-красивите алтернативи на зелените площи, но и защото камъкът е естествен материал и асоциацията за жива връзка с естествената природа става още по-осезаема.

Като каменна река

Другата особеност на декорацията с цветни камъчета е, че оформените с тяхна помощ кътчета се запазват много дълго време, тъй като камъкът е изключително устойчив на различни климатични промени като дъжд, топлина, влага, слънчева светлина, въздух и прах.

Камъчета и цветен мулч

Вярно е, че някой непослушен вятър и сърдита лятна буря могат и да поразвалят контурите на красивата картина, но дори и да се случи, не е чак толкова непосилно да се възстанови първоначалният й изглед или… просто може да се нарисува и нова цветна каменна картина? И още – както всички знаем, в името на красотата и  изкуството всички усилия са оправдани,         нали?

Пъстро и красиво...

С камък могат да се декорират буквално всички кътчета на градината, важното е просто да си изберем откъде да започнем! Най-лесно е да се направи една оригинална пътечка от камъчета, която освен още блясък към градината, ще има и чисто функционално предназначение.

Като клавиши на пиано...

После лехите с цветя могат бързо да бъдат въведени в красиви рамки, които да се очертаят с камъчета – малки и големи, бели и пъстри.

Бордюр с камъчета

Алеята, която води към основния вход на къщата, също може да бъде украсена отсрани с триумфално изглеждащи странични лехички с камъчета и ниски растителни видове – така там винаги ще изглежда чистичко и подредено.

Лехички с бели камъчета

Друг вариант е да се отделят отделните зони на градината с различни по цвят и размер камъни, но за да се постигне добра хармония, не е добре да се съчетават повече от два-три цвята.

Като жива...

С камъчета могат да се нарисуват и конкретни фигури, които да привличат погледа като водещ акцент в градината – пеперуди, детелини или каквото още въображението ви подскаже.

Като каменно островче...

Друга добра идея е да се маркира периметъра на всеки един от храстите в градината с камъчета, подхождащи му по цвят.

kama4eta-1

За постигане на още по-колоритен ефект в градината  може да се създаде и цяла композиция като към камъчетата се аранжира и разноцветен мулч – от борови кори или дървесни частици.

Бели камъчета като фон

И още, и още – възможностите наистина нямат край, но най-важното е първо да решите дали искате да влезете в ролята на художник и да си нарисувате своя картина от камъчета в градината!

 

Галерия:

 

 

Соларни лампи – градински в магазин Жилища 
Градински маси в магазин Жилища 
Тенти с манивела
Градински столове
  • Imagén:

    15,90 лв.
  • Imagén:

    32,37 лв.
  • Imagén:

    44,14 лв.
  • Imagén:

    46,67 лв.
  • Imagén:

    23,50 лв.

 

 

Споделете тази публикация

Post Comment