Каква да бъде новата детска стая?

Непоискани съвети за обзавеждане на  стаи в развитие

 

Вероятно на много родители се е случвало да настъпи момент, в който с изненада установяват, че децата им не са вече онези пухкави сладки съкровища, които все още позволяват да бъдат непрекъснато гушкани, а… са пораснали! И не само това, но вече им предстоят такива важни занимания като ходенето на училище, например,  което ги кара да се чувстват още по-важни не само в собствените си очи.

Изведнъж се оказва, че детската стая в бонбонени цветове, пълна с плюшени играчки, изобщо вече не допада на скъпите ни наследниците по вкус, цвят и размери на обзавеждането. Тогава започва спешно издирване на свежи идеи как да изглежда новата стая… Галерията, която виждате тук, може да ви подскаже някои, но и ние ще се опитаме да дадем няколко непоискани съвета за стая, в която децата  ще се чувстват наистина добре.

Говорете с тях! Ако родителите се чудят откъде да започнат с преобразяването на стаята, най-добре е да се събере семейният съвет в пълен състав и да попита непълнолетните му още членове как си представят, че ще изглежда обновената детска обител.

Дори и идеите на децата да се струват на възрастните понякога неразумни и непрактични като теми – автомобил, зоо, музикална или спортна, то поне ще дадат посоката, в която да се търси най-доброто решение.

Не прекалявайте с всяка една тема! Ако днес децата харесват камиони, спортни автомобили, приказни теми или искат да виждат около себе си различни анимационни герои, то не означава, че утре ще искат същото!

Интересите им ще продължат да се развиват, затова трябва да се търси умерен баланс при обзавеждането и да се набляга на декорация, която може лесно да бъде подменяна при промяна на детските настроения.

Не прекалявайте с всяка една тема! Ако днес децата харесват камиони, спортни автомобили, приказни теми или искат да виждат около себе си различни анимационни герои, то не означава, че утре ще искат същото! Интересите им ще продължат да се развиват, затова трябва да се търси умерен баланс при обзавеждането и да се набляга на декорация, която може лесно да бъде подменяна при промяна на детските настроения.

Нека детските вещи са леснодостъпни! Ако мама и татко очакват децата да  участват активно в почистването и подреждането на детската стая, то е почти задължително всички шкафове и чекмеджета да са разположени съобразно възрастта и височината на собствениците им.

В организирането на пространството могат да се включат още и различни мобилни аксесоари като плетени кошове, големи кутии или дори кофи, в които да се събират всякакви дреболии и играчки. Разбира се, в мебелните конфигурации присъстват с цел оползотворяване на пространството и високо разположени шкафове, но там би било редно да се съхраняват вещи за сезонно ползване, които не налагат ежедневната им употреба.

Тези по-трудно достъпни места за съхранение няма да тежат като ангажимент на родителите, ако децата се грижат за реда в стаята си – все пак, безопасността им е винаги на първо място.

Едва ли сме се спрели на непознати проблеми и въпроси, но напомнянето им никога не е излишно…

А галерията с идеи е на ваше разположение!

 

(Всички изображения са на италианския производител на мебели tumidei.it)

Споделете тази публикация