Камини на биоетанол – ефектна декорация за дома

За повече уют и пълен комфорт – истински огън, но без комин!

 

Един ден, вероятно уморени от зимния студ навън, решихме малко да оставим работното ежедневие и да порисуваме… с думи, защото с четките и боите има твърде по-талантливи от нас!

И точно поради естеството на сезона, си нарисувахме една картина за спокойна  уютна вечер у дома, когато небрежно разположени на удобните кресла или диван, потънали в собствените си мисли или в приятни семейни разговори и клюки на фона на тихо жужащия телевизор с последните за деня новини, си правим компания не само помежду си, но и с някоя хубава напитка, и…

Биокамини

И установихме, че нещо в тази райска картинка на земята липсва?!

Не ни трябваше дълго време, за да се сетим, че без игривите пламъци на жив огън комфортът ни някак си не е съвсем пълен! Да, но нямаме камина, още повече – не сме предвиждали поставянето й да се случи при някой следващ ремонт, защото, не ни се разбиват стени, а и съседът отгоре е запушил комина, на всичкото отгоре и семейният портфейл е нещо твърде тънък напоследък…

Позната ли ви е така обрисуваната картинка? Може би… Но нали затова са приятелите, да помагат и подсказват идеи, а идеята и решението в този случай са камините, работещи с биоетанол.

За тях комин не е необходим, защото не пушат, могат да се поставят навсякъде в жилището, притежават изключително стилен дизайн, който може да се съчетае с всякакъв тип интериор, и не без значение – достъпната им стойност.

 

Камините на биоетанол, предлагащи неподражаемия танц на пламъците на живия огън,  са елегантна декорация за всяко жилище. Те са екологично чисти, икономични, не нагряват околните повърхности, не изискват комин или аспиратор и могат да се поставят навсякъде, дори и в градината.

Покупката и експлоатацията на камина на биоетанол в съвремения дом не е свързано с допълнителни разходи за ремонт, сложен монтаж, специални съоръжения като радиатори и уравнителни съдове, ежедневно почистване на сажди и прах, складиране на дърва.

Украсявайки дома си с такава камина, доставяме естетическа наслада за себе си и своите близки, и не на последно място, допринасяме и за опазване на околната среда.

Биокамина в центъра на хола

Видове

Камините на биоетанол се предлагат в невероятно голямо разнообразие от модели, а основните типове са:

  • свободностоящи модели, които могат да се поставят на пода, на маса или друга повърхност
  • стенни – за окачване на стена
  • подходящи за вграждане в стена/гипсокартон

Биоетанол – същност и употреба

Биоетанолът е лесен за употреба и достъпен като цена алтернативен източник на енергия, чиято популярност нарастна бързо през последните години. Добива се от целулозна биомаса – пшеница, просо, царевица, тръстика. При горене не отделя вредни газове или миризми.

Колко ще гори биоетанолът,  зависи от големината на съда: например, биоетанол с количество от 0,25 л  изгаря за 1 час. Биоетанолът е необходимо да се съхранява в добре затворен съд на сухо, тъмно и прохладно място, защитено от преки слънчеви лъчи, далеч от отоплителни уреди.

Биоетанолът е гориво, което трябва да се използва с особено внимание като всяко друго леснозапалимо гориво.

Налива се в горивната камера като е препоръчително да не се пълни повече от 3/4 от обема й. С подходяща дълга запалка или кибрит се запалва. За изгасяне на пламъка се използва загасителя или се затваря горивната камера с допълнително метално приспособление. Не бива да се правят опити за гасене чрез духане, защото това още повече ще разгори пламъка. В завимост от използваната горивна камера, пламъкът може да се регулира.

В случай, че се разлее биоетанол извън горивната камера, е необходимо веднага да се изчисти или да се изчака със запалването на камината, докато се изпари. Допълването на гориво става като първо се загаси пламъка, изчаква се да се охлади горивната камера и тогава се досипва.

Бутилката с биоетанол не бива да се оставя отворена в близост до камината по време на горене. Препоръчва се нормално проветряване на помещението, в което работи камина на биоетанол.

Елегантна биокамина да колона

Аксесоари за камини на биоетанол

За постигане на по-голям естетически ефект, в горивната камера на камината на биоетанол могат да се поставят различни декоративни аксесоари.

Керамични гъба –  устойчива на огън специална материя, която повишава продължителността на горене и по този начин намалява разхода на гориво.
Декоративни камъни – не само служат за украса, но и отдават топлината по-дълго време.
Декоративни дръвца – различни по размери имитации на истински дърва създават усещане за истинско огнище.

Повече информация за цени на камини на биоетанол, различни видове модели, както и самото гориво – биоетанол, може да видите ТУК!

Споделете тази публикация