Ламинираният паркет – практично решение за подова настилка

Защо да изберем ламиниран паркет?

Ламинираният паркет предлага много варианти с натуралният си изглед

Сред богатото разнообразие от подови настилки на пазара днес, ламинираният паркет придоби все по-голяма популярност  и през последните години се превърна в предпочитано решение за под в дома, хотела, офиса, места с обществено предназначение и др. Той предлага много варианти за осъществяване на специфични индивидуални предпочитания, тъй като с натуралния си изглед съчетава уютна атмосфера с максимална функционалност.

Какво представлява ламинирания паркет?

Ламинирания паркет е многопластов дървесен продукт /съдържащ 90% дървесина/, съставен от:

– повърхностен слой, произведен от специална целулоза и смола, даващи твърдостта и устойчивостта му.
– следващия хартиен импрегниран слой дава външния вид, декора на лам. паркет.
– под декора следват няколко слоя меламиново покритие, осигуряващо хидроизолацията. Следва основният слой с 6 мм, 7 мм или 8 мм дебелина, който може да бъде ClipboardMDF или HDF – плоча със средна и висока плътност.
– последните пластове служат за допълнителна хидроизолация и устойчивост.

Последните пластове служат за допълнителна хидроизолация и устойчивост.

По някои свои характеристики ламинатът превъзхожда естествения паркет – значително по-евтин е, устойчив на влага, надраскване и натиск, хигиеничен и лесен за поддръжка, не попива петна и не се гори от цигари, позволява дълготрайно ползване и е с по-бърз и лесен монтаж.

Само за няколко часа може да се монтира изцяло ламиниран паркет в една стая и при това на сравнително ниски цени. (За класическите паркети при качествен монтаж се изискват седмици, защото е необходима аклиматизация на материала.) Едно от другите основни предимства на ламината е, че може да се монтира върху износени настилки като балатум, мокет, стар паркет и други, а при необходимост да се демонтира без затруднения.

Освен всички изброени качества, ламинатът предлага изключително богат избор от най-различни класически и екзотични дървесни декори и атрактивни цветове – бук, дъб, клен, ела, елша, орех, череша, круша, бамбук, венге, магнолия, лале, лимон, акация и други.

При качествен монтаж в ненатоварени помещения (напр. спални) ламинатът може да издържи 10-15 години. Друго предимство на ламинираните паркети е облекчената им поддръжка. Те се почистват много лесно. Важно условие е да не се мокрят. Избърсването може да става с влажен, но не и мокър парцал.

От особено значение за трайността на ламинирания паркет е състоянието на замазката под него. За да няма големи напрежения на огъване в елементите, тя трябва да е равна и суха. Под настилката се поставя подложка с дебелина 2 или 3 мм. В България се продава полифлекс – прилича на порест найлон, наподобяващ дунапрен.

Целта на подложката е да се избегне един от недостатъците на ламината – да няма кънтене при ходене. Предлага се и подложка с алуминиево фолио, което играе ролята на термоекран и подобрява изолацията. При монтаж на ламинат върху равни дървени настилки (паркет или дюшеме) може да не се слага подложка. Във всички останали случаи тя е необходима.

Най-съществената характеристика на ламинирания паркет, която е от значение за крайния потребител, е класът на износоустойчивост. Отбелязва се с W /от W 21 до W 33/ и определя за помещения с какво предназначение е подходящо да се ползва конкретния модел ламиниран паркет.

Класовете от 21 до 23 са за жилищни помещения /домашно ползване/, а класовете от 31 до 33 – за обществени помещения /по-натоварено ползване/. Предлагат се и серии модели с WG – релефно покритие, имитиращо натурален дървесен вид, които са подходящи както за домашна, така и за обществена употреба.

Споделете тази публикация