Интериорен проект на апартамент 139 кв.м

Или как еклектиката в дизайна запазва семейния мир…

 

Няма еднакви хора по света – всеки от нас носи своята индивидуалност, вкусове и предпочитания, нали?

Точно затова светът е прекрасен, защото е шарен, но какво се случва, когато се срещнат хора с твърде различни характери под един покрив и как семейният мир е опазен, благодарение на еклектичен интериор, ни разкри дизайнерът Яна Мечкарова от студио “Кала Дизайн” чрез интериорния проект, който ви представяме:

“Голямо приключение за мен бе проектирането на този интериор – апартаментът с площ 139 кв.м. се намира в луксозен столичен квартал, собственост на уважаван професор и неговата красива, интелигентна половинка.

Влюбената двойка си имаше свои предпочитания и вкусове, които, разбира се, вплетох в цялостната концепция на интериора чрез собствения си поглед.

Разпределение на първо ниво

Интересното, но и съвсем логично, в случая бе, че двамата имат различни интереси и ритъм на живот.
По-силната половинка от семейството държи на класиката в стиловете, германофил е и, естествено, не се впечатлява от пищна декорация и ярки тонове. Човек, който по–скоро търси изискана и умерена среда за живот.

Като всяка жена, дамата желаеше повече изпипване в детайлите, прецизност в подбора на материалите и силно присъствие на дизайн в пространството. Тя самата притежава  фин усет за цвят и хармония, както и слабост към източните култури, в частност дзен изкуството.
Различните им предпочитания провокираха и нестандартен еклектичен подход към изграждането на интериора в жилището.

За да създам атмосфера, в която двамата да бъдат щастливи и да откриват част от себе си във всяко кътче на дома си, бе необходимо голямо проучване на интериорните стилове преди същинската работа.

Стилът Бидермайер от първата половина на 19 в. бе отлично попадение. Той е процъфтявал във времето след  Наполеоновите войни до Втората Световна война в цяла Централна Европа и е дал отражение дори в България .
Неокласически по природа, характеризира се с подчертаната си практичност спрямо предните натруфени императорски стилове при обзавеждането. Запазва орнаментиката в много по-скромен вариант и по това време се  въвежда използването на по-натурални материали като ясен, дъб и череша.Употребата на претенциозния махагон и други скъпи дървесини е забравено. Много образци на този  стил са създадени във Виена – един от любимите градове на собствениците.

Антре и дневна

Антрето и дневната са силно повлияни от стила Бидермайер, а ако се вгледате по-старателно, ще намерите отблясъци и от минали епохи преди този период.

Гранитният под в коридорите, декорираните стени с тапети и орнаменти са освежени от изчистените прави линии на мебелите от МДФ фурнир дъб с червеникав байц. Материалът напомня цвета на черешата, но осъвременен чрез гланцовите повърхности.

Осветлението в дневната е тенденциозно модерно – като контрапункт на „винтидж“ линията. Централното осветително тяло е на Wolfram, модел Zen. Заедно със скритото осветление и осветената от него мазилка, по този начин постигнах баланс между класическите мотиви и влиянието на Изтока.

Необичаен и съвремен акцент в интериора внесе принтът върху стената, на който е изобразен един от Баварските замъци, посетени от обитателите и оставили дълбоки впечатления у тях.

Еклектичен е и стилът на интериора в кабинета. Корпусните мебели са с таблени врати и състарени покрития. В това помещение най-силно присъстват опростените ниски повърхности и цветовете от природата.  Има много светлина, добавена е и локална, която е вградена в специален дзен кът.

Морско сини и зелени нюанси в  текстила внасят полъх на море и простор. Освен за домашен кабинет, това място ще се използва  за медитация, усамотение и специални упражнения на обитателката.

В цветовата концепция на спалнята заложих на необичайни сложни комбинации в пясъчно-кафявата гама. Мазилката по стените с брокатени отенъци и пищното скрито лед осветление подчертават усещането за лукс и женско присъствие.

Затъмненото огледало на плъзгащите се врати на гардероба разширява пространството, без да се натрапва като присъствие.

Спалня-проект

Дрешник

 

В тийнейджърската стая, собственост на младеж на 16 години, отново присъства синият цвят, но тук той е по-чист като нюанс и по-близък до небесния.

С преобладаващите светли тонове, белите лампи и ефектния принт върху стената малката стая от 12 кв.м визуално се разшири, а атмосферата в нея излъчва въздушност и лекота.

Подът и 3D ламперията зад леглото са в тъмен, почти черен тон, за да се добавя мъжки характер на колоритната картина.

Детска стая - проектДетска стая

Основна баня

Голямата баня е решена в топли земни тонове. Тук отново орнаментиката от старото време е приплетена с  елементи от настоящото. Осветлението и обзавеждането са с много чисти прави линии и почти огледални повърхности. „Блинковете” в малките помещения винаги успяват да освежат атмосферата и да осветят допълнително керамичните плочи.

Баня за гости

В малката баня, която се предполага, че ще бъде по-често посещавана от гости, акцентът пада върху специалната мивка от новите серии на Рока-Берлин. Върху външната й повърхност са изобразени култови архитектурни забележителности от гр. Берлин.

С присъствието й още веднъж отдадох дължимото на предпочитанията на собственика към, немската култура. Усещане за лукс и индивидуалност във всеки един квадратен сантиметър на помещението създава класическият контраст между черните и бели силно гланцираните повърхности на плочките.

За повече информация и контакти:

Инж-дизайнер: Яна Мечкарова, tel. 0888780852

e-mail:        yanamechkarova.design@gmail.com
jana@kala-design.com

website:   www.kala-design.com

Споделете тази публикация