Интериорен проект на маломерен апартамент

Нестандартни геометрични форми и свежи контрасти

 

Интериорният проект, който представяме, е на малко кокетно жилище, в което ярко доминират неправилни геометрични форми и свежи цветови контрасти. Предизвикателството на нестандартното съвременно строителство е умело овладяно от интериорния дизайнер инж. Диана Лазарова и изведено като преимущество на изпълнения с множество чупки, ъгли и прозорци маломерен апартамент.

Всичко, което стандартното възприятие би определило като недостатък, находчивият дизайн превръща в сякаш умишлено търсени ефекти и функция.

Дневна зона – 25.11 кв.м

Цялото общо помещение на дневната зона, включваща хол, кухненски кът и трапезария, е с неправилни форми, образуващи множество чупки и ниши, между които са разположени и доста прозорци. Въпреки скромните си размери, кухненският бокс успява да побере основните домакински уреди, както и да скрие голямо газово котле, което осигурява отоплението на жилището.

Мебелите са изпълнени в основно преобладаващ бял гланц и акценти в пролетно зелено. Кухненският плот е от камък.

Непосредствено пред кухнята се намира комин, както и открити тръби до него – този видим дефект е не само “скрит”, но и превърнат в декоративен, а и много функционален ефект. Това става възможно с помощта на гипсокартон и гланцови плочи, които  “обличат” комина и тръбите, а резултатът е практична и стилна ТV секция.

Зад нея, на гърба на кухнята дизайнерката обособява етажерка като продължение на декоративната преграда. Решението се оказва се повече от сполучливо – това е най-подходящото място за телевизора, еднакво добре може да се гледа от всички точки на помещението.

 

В най-правилната геометрична част на помещението, срещу колоната с телевизора е поставен ъглов диван с подвижна лежанка-табуретка. До него остава голяма празна стена, която чудесно се осветява от големите френски прозорци и врати на терасата.

Това е причината точно тази стена, декорирана с цветен принт,  да се превърне във водещ интериорен акцент в помещението. Поради липсата на друго свободно пространство,  на същата стена е поставена елегантна и визуално лека  композиция от  конзолно окачени цветни шкафове и рафтове.

Точно отсреща е разположена масата за хранене, при която има ивица от цветния принт – визуално обединяваща отделните кътове тематична връзка.

Поради нестандартните форми и чупки в помещението,  поставянето на окачени тавани и фигури от гипсокартон по тавана не биха могли да постигнат добър визуален ефект –  това налага използването на няколко висящи елегантни осветителни тела.

Спалня – 11,27 кв.м

Спалнята е с петоъгълна форма и поставянето на легло според приетите стандарти  се оказва доста трудно. Поради това леглото е изместено до една от стените, а стената зад него е изправена с гипсокартон – находчиво решение, при което се обособяват ниши с осветление и скрита ракла. Спалнята е ниска, с тапицирана с кожа основа.

По диагонал на спалнята е разположен гардероб с плъзгащи врати, за да се пести пространство при отварянето. Вратите му са изпълнени в съчетание на кожа и бял гланцов лак.

Тъй като предвидената за гардероба ниша е по-плитка от стандартната, за да не стърчи крайният му ръб, веднага до него е долепена изчистена като форми тоалетка с огледало. Стените  са покрити с декоративна мазилка

 

Коридор – 6,87 кв.м.

В двете ниши на коридора са разположени шкафове. В по-голямата ниша специално е проектиран шкаф, който съчетава  няколко функции: на гардероб, на шкаф за обувки, на пано с открити закачалки и рафт за шапки. Търсен е ефект на максимална практичност спрямо даденостите на помещението.

Стената срещу входната врата е декорирана с цветни пана. Единствената „празна” стена е изцяло огледална с цел оптическо разширяване на пространството.

 


Баня – 4,21 кв.м

Стените на банята са изпълнени изцяло от камък. Единствените акценти са малки камъчета декоративна мозайка,  разположени около душа и огледалото – като ефектна рамка на тези кътове.

Всички помещения в апартамента са с явно неправилни форми, поради което инж. Диана Лазарова проектира лично мебелите при обзавеждането на апартамента според индивидуалните размери на отделните кътове.

 Малко, нестандартно, но много цветно и модерно жилище, в което всеки дефект е превърнат в оригинален ефект!За контакти:инж. Диана Лазарова
интериорен дизайнер
diana_dnl@abv.bg
0893 482 610

 

Споделете тази публикация