Дневна с камина – мечта или допустим лукс?

38 интериорни решения за дневни зони с модерни камини

 

Мечта или допустим лукс е дневна с камина в съвременните ни жилища? Отговорът зависи, разбира се, от гледната точка на всеки и би имал съвсем индивидуален характер спрямо конкретните възможности.

И става въпрос не само за финансови, а и за големината и особеностите на жилището като цяло, в частност – на дневната.

Казват, че мечтите се сбъдват, както и че Дядо Коледа носи подаръци, ако му напишеш точното писмо и го изпратиш на вярното място… За второто не сме съвсем сигурни, но нищо не пречи да вярваме, нали?

И ако много мечтаем за дневна с камина, може и сами да влезем в ролята на белобрадия старец и да си подарим уют и красотата на живия огън под една или друга форма и у дома. Напълно е възможно дори и да не живеем в къща, стига да се спрем на най-подходящия вариант.

Напълно разбираемо, собствениците на къщи имат повече свобода на действие, но и в къща, и в апартамент, присъствието на камина в дневната е необходимо да се заложи още при проектирането или в началото на обзавеждане на ново жилище. Или на етап основен ремонт.

Камини със закрити горивни камери

Класичестият вариант на камината е с открито огнище, но поради редица съображения, в модерните апартаменти, та дори и къщи, този рустикален елемент не е съвсем приемлив.

Заради пушека, заради необходимостта от повече грижи и съобразяване с факта да не изскочи неволно някоя искра или вънгленче наоколо и т.н.

По тези причини в повечето случаи собствениците се спират на камини на дърва със закрити горивни камери.

Дневна с камина

Едностранни, с повече лица, за да се наблюдава играта на огъня от повече кътчета в дома – въпрос на предпочитание и интериорно планиране на конкректната дневна с камина.

Дневна с камина

Разбира се, по отношение на естетическите качества, тези с открити огнища изглеждат много впечатляващи, но по-трудно могат да отоплят дори една по-голяма стая.

Камините със затворена камери натрупват вътрешна топлина и ограничават достъпа на въздуха до центъра на пещта, благодарение на което горенето на дървесината значително се забавя. За да се илюстрира разликата в ефективността на двете решения, достатъчно е да се сравни тяхната ефективност, която за откритите камини е около 15%, а за затворените модели около 70-80%.

Електрически камини

Съществуват варианти, при които в даденото жилище или няма комин за отвеждане на дима (често се случва в нашата реалност).

Или има, но на собствениците грижите за живия огън идват доста в тежест – осигуряването на дърва или пелети не е твърде лесна задача, както и почистването на камината, поддръжката на къта край нея и т.н.

Но все пак вариант има и това са електрическите камини, които доста успешно имитират същинските. Още повече, че този тип камини притежават и функция „ефект на пламък“, който може да се включва и през топлите месеци на годината, когато собствениците просто желаят да си създадат по-специална атмосфера.

Газови камини

Дневна с камина на газ е доста по-специфичен случай, който е подходящ предимно за къща поради особеностите на цялостната инсталация.

И още и най-вече – газифицирането на жилищни сгради в нашата страна не е в никакъв случай масова практика.

Камина на биоетанол

Дневна с камина на биоетанол е оптималното решение за интериори, в които няма възможност за свързване на традиционна инсталация на камина на дърва.

Биокамините са екологичен заместител на традиционните камини, могат да изглежда точно като тях, но комин не е необходим. С този тип камини може да се постигне уникална интериорна декорация, оформяща центъра на социалния живот на семейството.

Предлагат се различни модели – за вграждане в стена или в мебели, за окачване като картини на стената, като и стоящи, които могат да се поставят на пода или масата, и да се местят лесно, когато се налага.

Няма как да не подчертаем все пак, че за разлика от електрическите камини или камините на дърва, те имат главно декоративна, а не отоплителна функция.

Камината в хола, независимо от какъв тип е, е не само великолепна интериорна украса, но преди всичко е символ на домашния огън. Тя създава уникална атмосфера в пространството на дневната и го изпълва с приятна топлина, та било то и визуална!

А дали ще остане само мечта – нека всеки от нас намери отговор за себе си!

 

Галерия:



Биокамини за вграждане

 

Споделете тази публикация