Малка кухня с екстравагантен дизайн

Динамика и функционалност в измерението Х

 

Няма да ви издадем строго пазена тайна като обявим, че маломерните кухни са обичайно явление за съвременното строителство и архитектурни решения, особено в пренаселените големи градове, нали?

И съвсем логично, тези няколко квадратни метра съвсем резонно можем да оприличим на зона от измерението Х – как да бъде всичко в тях така планирано, че функционалността да не бъде за сметка на модерните интериорни тенденции?!

Отговор на тази задача всеки търси в съответствие със своя вкус и възможности, но кухнята, която ви представяме, е отличен пример за съвместяване на всички функции при това в модерни рамки.

Вярно е, че просторните жилищни площи са прекрасна основа за развиване на интересни дизайнерски идеи, но как това да се случи  в твърде малко пространство и при това напълно успешно, ще ви покажем чрез изключително интересния проект на дизайнерите от руското студио  Geometrix Design.

Едва ли собствениците – младо семейство от Москва, са предполагали какъв ще бъде резултатът, но  ParametriX, както дизайнерите наричат проекта си, е уникален.

Смелият подход към изграждане на интериорната концепция на кухнята се основава на динамични форми и комбинация от естествено дърво, стъкло и декоративни тухли.

И макар вложените материали да са традиционни при интериора на всяка кухня, то тук съчетаването им е изненадващо.

Дървените елементи, поставени като облицовка на част от стените и тавана, наподобяват модерни скулптурни форми. Черното стъкло в плотовете на масата и кухненския бар-плот излъчват хладна елегантност, омекотена от присъствието на топлото дърво.

Декоративните тухли са лека препратка към модерния урбанистичен стил, но основният акцент в помещението безспорно е огледалният панел с футуристичнен дизайн на стената.

Стилните модерни мебели с вградени кухненски уреди са със строги геометрични форми, но всичко това се променя, когато се включи колоритното LED осветление в помещението.

Според настроението и желанията на собствениците, кухнята засиява в различни цветове – точно това специално осветление придава най-вече оригинален характер на помещението.

Край прозореца е организиран кът за хранене с поставянето на пейка с множество меки възглавници, където на всички гости би било максимално удобно.

Масата с нетрадиционна форма ни най-малко не отнема от пространството, а вместо традиционни трапезарни столове са използвани бар-столчета с лека конструкция.

На тавана е монтирана специална поставка за чаши – да са подръка, когато внезапно се появят гостите.

Вероятно голяма част от аудиторията ще попита как ще се чисти прах от релефните дървени облицовки, но сигурно начин има, а и подобни малко неудобства си заслужават труда на фона на забележителния интериор на малката кухня.

За скептиците, които не вярват, че всяка оригинална идея в крайна сметка става факт, ще споделим, че проектът енапълно реализиран, в което можете да се убедите и сами, ако посетите сайта на студиото.

Дали смелите дизайнерски идеи ще ви очароват така, както впечатлиха  и нас, не знаем, но със сигурност дизайнерите заслужават аплодисменти!

Галерия:

 

Споделете тази публикация

Post Comment