Интериорен проект на апартамент 160 кв.м

Домът на “изгряващото слънце“

 

Слънцето изгрява от изток  и първо огрява с лъчите си страната, изтъкана от загадки и енигми, с невероятна богата древна култура, изключително красива природа и с най-напредничаво технологично съвременно развитие.

Естествено, че страната е Япония, но жилището,  което ви представяме, не се намира там, а защо сме го нарекли “Дом на изгряващото слънце”, ще разберете от разказа на интериорния дизайнер инж. Ренета Стоянова от студио “Rejin Design”, автор на проекта:

“Изключителният интерес и любовта към тази уникална страна от страна на собствениците, преклонението и възхищението пред нейните традиции, език, култура и технология, предначертаха тематично границите на проекта, който с голямо удоволствие приех да изпълня.

Стриктното спазване на японският дух и стил ни доведе до умишлено търсения минимализъм и създаде просторни обеми, чисти и свежи цветове.

Дневна зона

Дневната зона е отворено помещение, което включва кът за отдих, трапезария и кухня. В обзавеждането заложихме на натурално тъмно дърво за корпусните мебели, а меката мебел, столовете в трапезарията и килимите са в много светъл бежов нюанс.

Дървеният под цветово кореспондира с декоративните греди на тавана, които тук, както и в останалите помещения на апартамента, придадоха този така умишлено търсен характерен изглед на японски дом.

Поглед към трапезарията

Трапезария

Между трапезарията и къта за отдих е отделено пространство за изграждане на декоративна вътрешна японска градина.

Японски мотиви с бамбук

Трапезария

Трапезария и кухня

Работен кът

В единия ъгъл на помещението – до прозореца, обособихме малък работен кът,  украсен с ръчно изработена цветна рисунка на стената.

Щорите на прозорците в дневната зона са дървени, а окачените осветителни тела наподобяват японски фенери.

План

Антре и коридор

В апартамента, както се вижда още в антрето, заложихме на плъзгащи врати, изработени от МДФ и матирано стъкло, които сами по себе си напомнят на типичните  за японския интериор прегради.

В тези помещения – антре и коридор, оформихме фигури от гипсокартон по тавана, на които чрез тъмна декоративна боя и подходящи осветителни тела за вграждане, изобразихме схематично „Изгряващото Слънце“.

Цветната рисунка, интегрирана в решетъчното пано на стената в антрето, е рисувана ръчно, а ефектът, който търсихме, бе на параван с японски мотив.

Коридор

WC

Малката тоалетна, достъпът до която е от антрето, е много пъстра и цветна – стенните плочи са декорирани с разцъфтели цветя върху бяла и черна основа.

Родителска спалня

Родителската спалня разполага със собствена гардеробна, която оставихме без врата към основното помещение – за повече обем и простор.

Цветовата концепция повтаря линията на дневната зона, но с акценти в теменужено лилаво, изразени в паното с флорални мотиви на стената и интериорния текстил.

Помещението предполага с размерите си тук да бъде поместена семейната библиотека, медиен кът, както и малък кът за отдих, състоящ се от 2 кресла и масичка.

Гардеробна

Стая за гости

В гостната стая заложихме на тапет с флорален мотив, характерен в японското изкуство, както и на простотата на мебелите, подчертани с бели и нискокосмести подови настилки, наречени татами.

 

 

Детска стая

Детската стая ще бъде царството на една малка и прелестна новородена принцеса.

Избрахме сладки бонбонени цветове  за стените и частична декорация на мебелите от дърво, в които се преплитат игриво кръгове и овали. Килимчетата на пода са също кръгли – в основните нюанси на цветовото решение на детската стая.

 

 

Баня Relax

Апартаментът разполага с две бани, като всяка една от тях си има специфично предназначение.

Едната баня условно нарекохме Relax Zone и в нея поставихме хидромасажна душ-кабина и мебели от масивна дървесина с характерен тъмен цвят, а стените са в светли пастелни тонове.

Баня SPA

Втората баня изпълнихме под знака на романтиката и SPA в домашни условия. И тъй като за такива процедури е необходимо да се създаде възможно най-приятната обстановка, се погрижихме към голямата вана да прибавим приглушена светлина от вграденото осветление и колекцията с ароматни свещи.

За да следваме основната интериорна концепция, пода  и една от стените са облицовани с паркет за мокри помещения, а другите са в светли керамични плочи. Мебелите и подът са в същия дървесен цвят.“

Споделете тази публикация