Нещо старо, нещо ново, нещо пъстро… и много настроение!

Интериорен проект за реновиране на стар апартамент

 

Букет от цветове и усмивки – това бе първото сравнение, което ни връхлетя, след като се потопихме в атмосферата на преливащото от настроение и оригинални решения жилище, чийто проект ви представяме!

Интериорен проект за реконструкция на апартамент

Невероятно, но факт – апартаментът не е ново строителство и не всичко в него е ново, но сме абсолютно сигурни, че атмосферата в него е съвсем, съвсем нова!

Автор на „подмладената“ визия на старото-ново жилище е интериорния дизайнер инж. Диана Лазарова, чийто разказ за пътя на обновяването на този дом ви предаваме тук:

Дневна зона

„Основната идея на собствениците бе да се поднови визията на апартамента като се запазят старите мебели, доколкото това е възможно чрез пребоядисване, претапициране и освежаване, та дори и чрез смяната на местоположението им. Разбира се,  има и доста нови мебели и аксесоари – някои са купени готови, а други (като кухнята, напр.) са правени по поръчка.

Кът за отдих

Стилът, както виждате,  е предимно твърде модерният в днешно време винтидж, малко ретро, малко азулежу ( порт. Azulejo – традиционни ръчно рисувани керамични плочки, често с квадратна форма, гланцирани), малку пачуърк за акцент и разбира се, доста модерни детайли!

Оказа се, че не е никак лесна задача да прецения кои мебели къде да преместя, така че да се впишат в новата обстановка, но все пак, лека-полека, парченцата на пъзела в интериорната концепция се подредиха.

Кухнята

Кухнята е в бяло и ярки акценти

Кухнята е изцяло нова, проектирана от мен и ще бъде изработена по поръчка. При нея интересното е, че хоризонталния шарен шкаф всъщност е със завеса – пачуърк от ралични пъстри платове, който всеки може да си направи от стари дрехи, покривки и т.н. Получи се много интересен и свеж акцент.

Горният шкаф е със завеса

Витрината до кухнята беше стара – от ИКЕА, но я пребоядисахме в червено,  за да си отива с кухнята, като нейния гръб също е с пачуърк.

Кухнята

Запазихме и хладилника, който не е вграден, а тъй като иноксовото му покритие не отива съвсем на цялостната визия на помещението,  на вратите му поставихме винтидж табелки с магнити, за да скрият цвета му.

Трапезария

Кът за хранене с кръгла маса

Трапезарната маса в къта за хранене ще бъде нова, бяла, но леко състарена по ръбовете и ще има опция да се разтяга. Предвидихме да е малка и кръгла,  за да не се губи от и без това малкото пространство. Столовете са си старите, но боядисани в различни цветове и с нови цветни тапицерии.

Дневна

Кът за отдих

Стените на дневната „облякох“ с декоративни тухлички, тъй като те така и не излизат от мода в последните години и според мен създават много уют. Мебелите в това помещение, както и в цялото жилище, са предимно бели, тъй като апартаментът е доста тъмен и освен че трябваше да се обнови интериора, целта бе и атмосферата да стане по-ведра.

Стената е облицована с декоративни тухлички

TV секцията е нова, бяла,  от ИКЕА. Претапицирахме стария диван с различни цветни дамаски и сложихме декоративни възглавнички с различен цвят и размер със свалящи се калъфи, което позволява лесното им подменяне с цел периодично освежаване на интериора – според сезоните, например. Същото важи и за завеските в кухнята.

Стената над дивана е декорирана с истински винилови грамофонни плочи. Холната масичка е от строителна макара.

Детска стая

Детска стая

В детската стая поставих легло на 2 етажа, но за да е по-удобно, то е с нормална височина и второто легло се изтегля само при необходимост, като то си е напълно самостоятелно и може да се сложи навсякъде в стаята. В момента детето е едно, но сме помислили и за в бъдеще или пък за място за преспиване на гостенчета.

Старата ТВ-секция е с нови врати

Старата TV-секция от хола, обаче с нови врати, и със смяна на един от модулите,  чудесно се вписа в детската стая като шкаф-етажерка, в който детето да прибира книги, учебници, играчки и т.н.

Полилеи с форма на клетки за птици

Стените са покрити с тапети. Детето обича птици и оттам дойде идеята за тапета с малки птички, а също и лампи с формата на клетки. Мебелите са бели, за да изглежда стаята по-просторна и свежа. За да не сменяме вратата, я облепихме с тапет и боядисахме касата – стана твърде интересно, защото вратата визуално се слива със стената.

Спалнята

Родителска спалня

Тъй като целта ни тук бе помещението да бъде едновременно уютно и свежо, повторих идеята от детската стая – облицовахме стените с дърво, което наистина внася топлина и акцентирах на места с един от любимите ми тапети с букви. Мебелите са бели, защото стаята е доста малка и тъмна.

Гардеробът е с нови врати

Използвахме гардероба, който преди това беше в детската стая и му сменихме вратите, за да се впише в концепцията на спалнята. Понеже клиентите имаха няколко „ретро“ куфара, които много харесах, единият поставих върху скрина и така той прие ролята на тоалетка.

Тоалетка от стар куфар и скрин

Понеже няма много място за нощни шкафчета, използвахме 2 табуретки от ИКЕА. Проектирах табла за леглото, която се монтира самостоятелно на стената и на нея се закачат декоративни възглавници, които може да се подменят по всяко време и така да се променя визията на стаята.

Коридор

Коридор

В коридора запазихме част от старите шкафове и ги обновихме, но добавихме и нови, за да има достатъчно място за многото обувки. Понеже пространството е доста тясно, оставих стените бели, а интересен акцент се получи след като поставих на една колона с трегер тапет с книги и при влизане изглежда така, сякаш наистина има „библиотека“.“

Нещо ново, нещо старо, нещо пъстро –  и жилището е готово да дари с много настроение и щастливи моменти своите собственици!

 

Галерия:

 

 

За повече информация и контакти:

инж. Диана Лазарова – интериорен дизайнер

тел.: 0893 482 610

facebook.com/Diana.Lazarova.Design

dianalazarova.blogspot.com

 

 

Споделете тази публикация

Post Comment